woensdag, januari 12, 2011

Wij wonen hier niet

Aangezien je als ouders hier in NL recht hebt op kinderbijslag, hebben we dat uiteraard aangevraagd. Maar onze aanvraag is afgewezen. Want, voor zo ver de kinderbijslaginstantie het kan beoordelen, wonen wij niet in Nederland. PARDON???? Nou we wonen hier misschien wel, maar we zijn geen ingezetene.

Je staat er toch versteld van hoe je door een paar jaartjes in het buitenland allemaal nieuwe NEDERLANDSE woorden leert waarvan je geen idee had dat die bestonden. Maar eens even gegoogeld, en het bleek dat de belastingdienst op hun website een mooie definitie van ingezetene heeft gemaakt. Het komt er eigenlijk op neer dat er geen vaste definitie is, en dat een ambtenaar moet VINDEN dat jij genoeg binding met NL hebt om jezelf ingezetene te kunnen noemen. En de ambtenaar van de kinderbijslag, vond dat dus duidelijk niet.

De ambtenaar van de douane in Duiven vond dat we na een week al genoeg ingezetene waren om ons geen tijdelijke vrijstelling van invoerrechten op onze inboedel te verlenen. Nee, we moesten meteen permanente vrijstelling aanvragen, wat ons uiteindelijk door op de vergunning te moeten wachten een paar kadedagen gekost heeft à 45 Euro per stuk.

Maar wanneer het geld de andere kant op stroomt zijn de ambtenaren dus blijkbaar een stuk kritischer over of je wel of niet een ingezetene bent. Dat we al zijn ingeschreven, hier 36 jaar gewoond hebben, een Nederlands paspoort hebben en bergen familie hebben die ons 3 dagen na aankomst al met een typisch Nederlands welkomstfeest verrast hebben, doet allemaal niet ter zake.

Ik denk dat ik mijn bezwaarschrift maar in het Kiwi-Engels opstel... Sweet as!

Labels:

2 Comments:

At 00:50, Anonymous Hanneke said...

Tja, het mag allemaal natuurlijk geen geld KOSTEN he? ;o)

Groetjes en succes verder!

 
At 04:26, Anonymous Anoniem said...

misschien ben je wel ingezetene als je aankomet met een document met stempeltjes van het plaatselijke dorpskantoor?

 

Een reactie posten

<< Home