donderdag, januari 24, 2008

Sir Ed is dood

De nationale held van NZ , Sir Edmund Hillary, is op vrijdag 11 januari overleden. Hillary was een oorlogsheld, alsmede de eerste man die de top van mount Everest bereikte, en vervolgens nog veel liefdadigheidswerk gedaan heeft en zich heeft ingezet voor de natuur. Hij is zelfs de enige die tijdens zijn leven al op een NZ bankbiljet verschenen is (lijkt me ook vreemd, betalen met geld waar je zelf op staat).

En ondanks dat alles bleef hij de nederigheid zelve. Telkens als hij de hemel in geprezen werd zei hij “ja maar ik ben maar een gewone Nieuw Zeelander hoor”.

NZ heeft in hem dus een groot man verloren. En dat vinden ze heel erg, want al twee weken lang is er vrijwel geen ander nieuws op TV dan alles over zijn leven, zijn sterven, zijn vrienden, zijn familie, eerbetoon van de regering, de staatsbegrafenis op 22 januari, boosheid over dat koningin Elizabeth niet alles liet vallen waar ze mee bezig was en ook naar die begrafenis kwam, en wat ze allemaal nog niet meer kunnen verzinnen. Het overlijden van Prins Claus, André Hazes en Jos Brink bij elkaar was er niets bij.

En dat allemaal voor een man die er helemaal niet van hield om in de belangstelling te staan of beter genoemd te worden dan iemand anders. Maar ja, dit circus is natuurlijk meer voor de gemiddelde Nieuw Zeelander bedoeld dan voor Sir Ed zelf. We laten het dus allemaal maar rustig over ons heen komen… Gelukkig kunnen we via internet gewoon het NOS journaal bekijken, blijven we tenminste ook nog een beetje op de hoogte van de rest van de wereld :-)

Labels: