zondag, juli 05, 2009

Het zuidpoolcentrum

In Christchurch is het wereldberoemde Antarctic Centre gelegen, een museum over de zuidpool. Waarom in Christchurch? Nou, aan Nieuw Zeelandse kant van de zuidpool liggen twee onderzoeksbases, een Nieuw Zeelandse en een Amerikaanse. En Christchurch ligt daar maar 3800 km vanaf. De vliegtuigen die daarheen vliegen om de bases met mensen te bevoorraden en de mensen met voorraad te bevoorraden vliegen dus vanaf hier.

NZ heeft veel met de zuidpool. Ze doen er onderzoek en ook bijvoorbeeld Sir Edmund Hillary (die Nieuw Zeelander die als eerste mens ter wereld de top van de Mount Everest bereikt heeft) is er een paar keer geweest. En zo nu en dan komen er zelfs wat ijsbergen langsdrijven, dus NZ is gewoon een stukje afgelegen zuidpool zeg maar :-) Daar kunnen we over meepraten want als de wind uit het zuiden komt is het gewoon barstenskoud!

Maar goed, aangezien er dus veel poolaktiviteit vanuit Christchurch plaatsvindt is dit de plek bij uitstek voor een tentoonstelling over de zuidpool. In het Antarctic centre kun je een poolstorm meemaken, op sneeuwscooters klimmen (helaas er niet op rijden heheh), in een zuidpoolmobiel rijden, pinguins bekijken en een film zien over de zuidpool. Allemaal erg interessant en omdat we locals zijn mochten we nog eens voor half geld ook. Dat kunnen we als Nederlanders natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan :-)