vrijdag, september 03, 2010

De Plain English Awards

Vanavond was de ceremonie van de Plain English Awards. Die awards worden blijkbaar behoorlijk serieus genomen want de uitreiking was in de feestzaal van de parlementsgebouwen, en de minister van cultuur was de gastheer. Omdat de Nederlandse vrienden die toevallig ook dit weekend in Wellington waren wel een avondje op Tobin wilden passen (waarvoor hartelijk bedankt!) kon ik er samen met Emma heen.

We moesten ons van tevoren registreren voor deelname, anders kwam je niet door de security. Voor de gelegenheid had ik me dus ook maar in pak gestoken, in een T-shirtje naast zo'n minister staan is ook weer zoiets :-) Het pak is dus niet mee in de container, maar in de koffer. Komt vast nog wel van pas in NL bij alle geplande sollicitatiegesprekken.

De avond werd gepresenteerd door Kevin Milne, een beroemdheid in NZ, want hij is de presentator van het populaire TV-programma Fair Go (een soort Radar, maar dan veel gezelliger gepresenteerd). Hij is als een soort vaderfiguur ongeveer net zo bekend als Aad van den Heuvel, de hoofdpresentator van "Ook dat nog", destijds was.

Er was ook een grappig stuk cabaret, verzorgd door "Te Radar" (zeg maar de NZ'se Dolf Jansen), met uiteraard Plain English als onderwerp. Als je geen simpele taal gebruikt dan kan dat leiden tot misverstanden, en nu blijkt het dat de NZ'se geschiedenis en vooral de veldslagen in Te Radar's versie van misverstanden aan elkaar hangen. Als die awards er dus wat eerder waren geweest had dat heel wat bloedvergieten kunnen besparen...

Grappig detail hierbij is dat het Treaty of Waitangi (het verdrag tussen de Maori en de Engelsen, de NZ'se grondwet dus) dit jaar door iemand was genomineerd als hersenkraker-document :-).

Ook de minister van cultuur nam nog even het woord en drukte ons op het hart dat ze hard bezig waren om alle documenten van de NZ'se overheid zo simpel mogelijk te maken.

Maar goed, waar het uiteindelijk voor mij om ging, zou ik er nou met de award voor "Best Technical Communicator" vandoor gaan of niet? Helaas niet, ik ben tweede geworden. Alhoewel de jury me achteraf wel vertelde dat het een dubbeltje op zijn kant was. Hun commentaar: "Erwin demonstrates a very good command of plain language. His writing is consistently appropriate to the audience. His instructions are clear and well formatted. And he makes excellent use of visual graphics, particularly when writing for readers whose first language is not English. The structure of the documents is logical and easy to navigate." 


Toch best een behoorlijke eer om in een niet-moedertaal tweede te worden bij deze awards, en hopelijk helpt het ook bij het solliciteren naar een technisch auteurbaan in NL. Al met al een geslaagde avond, en zeer de moeite waard!

2 Comments:

At 16:41, Blogger Hanneke said...

Hallo Emma, Erwin en klein Timmermannetje ;)

We hopen dat we ook nadat jullie weer in Nederland gesettled zijn af en toe nog iets kunnen lezen hoe het jullie vergaat nu jullie weer terug zijn? Of is het blog hiermee afgelopen?

Groetjes,
Harm, Hanneke en familie.

 
At 13:03, Blogger Erwin said...

Hoi H&H,

We blijven nog wel even doorschrijven. Maar ik loop momenteel een beetje achter met bijwerken. Baan zoeken, huis zoeken, familie bezoeken, we hebben het er maar druk mee :-)

Groetjes, Erwin.

 

Een reactie posten

<< Home