vrijdag, september 04, 2009

De TranzNotAlpine

Nieuw Zeeland heeft een wereldberoemde 223 km lange treinreis: de TranzAlpine - een ritje van Christchurch aan de oostkust naar Greymouth aan de westkust, dwars door de alpen heen. In de winter is dat met veel sneeuw op de bergen natuurlijk een prachtig gezicht, mits je de bergen kunt zien.

En dat laatste is nogal eens een probleem, want als het aan de oostkust mooi weer is regent het meestal aan de westkust, en andersom. We zijn dus al de hele winter aan het azen op een weekend waar de weersvoorspellingen aan beide zijden van de bergen voor zaterdag èn zondag goed zijn èn we verder geen afspraken hebben èn Tobin en wijzelf niet ziek zijn. Dat was dus nog niet zo makkelijk. Tot nu.

Voor dit weekend waren de voorspellingen uitstekend. Dus een motel in Greymouth geboekt, en op naar het station om kaartjes te kopen voor ons tweeën (Tobin is nog geen 2, en mag gratis mee). Maar dat was toch wat moeilijker dan verwacht als je een kleintje wilt meenemen. De stoelen in de trein staan nl. bijna allemaal dezelfde kant op. Er zijn wel een paar stoelen rond tafeltjes, maar als je reserveert kun je alleen maar aangeven wat je voorkeur is, de stoelenverdeling vindt de ochtend van vertrek pas plaats. En ze verwachtten wel dat de trein vol zou zitten dus verschuiven zou er niet echt bij zijn.

Tja, toen ik mezelf bedacht hoe we onze beweeglijke Tobin 4 uur op onze schoot stil zouden moeten houden in stoelen die niet tegenover elkaar staan, begon me het gevoel te bekruipen dat we niet zo heel veel aan onze treinreis zouden hebben. En voor ruim 60 Euro p.p. was dat toch wel een beetje jammer. Helaas, deze trein is niet echt berekend op ouders met babies.

We hebben dus maar besloten de trein de trein te laten en morgen lekker met de auto te gaan (min of meer dezelfde route). Is ook nog eens een stuk goedkoper èn gemakkelijker in Greymouth zelf. Leve onze eigen luchtvervuiler.