donderdag, oktober 02, 2008

Vleeschwaren zoals het hoort

Eén van de dingen die ik hier erg mis zijn de Europese vleeswaren. Lekkere beenham, Filet Americain of Schwarzwälder Schinken, mmmmmm! Niet dat ze het niet proberen hier, je hebt hier in de supermarkt een grote vitrine met allemaal verschillende soorten vleeswaren. Maar de smaak van al die vleeswaren is nou niet echt om over naar huis te schrijven (alhoewel ik dat door het op de weblog te zetten nou precies aan het doen ben heheh).

De meeste vleeswaren smaken hier erg flauw vergeleken met NL. "Gerookt" betekent bijvoorbeeld vaak "met rooksmaakstoffen". Ook zitten er vaak gluten in (meel dus), en een hoop water. Als je bacon (een soort ontbijtspek) gaat bakken dan begint het al snel te koken door al het water dat eruit komt lopen. Rauwe kipfilet zit zo veel water in gespoten dat er vaak gewoon een laagje vleessap in het bakje staat als het nog maar net in de winkel ligt. Dat komt volgens mij de smaak niet echt ten goede.

Dan de presentatie. Als je in Nederland vleeswaren koopt, betaal je maar ongeveer de helft voor het vlees zelf, de andere helft gaat naar het bakje en al die velletjes die tussen elk plakje gestopt moeten worden. De afvalberg in NL zou een stuk kleiner zijn zonder al dat plastic, maar ja het is nu eenmaal niet netjes om je vleeswaren ongeorganiseerd in de verpakking te stoppen.

In NZ hebben ze daar echter in het geheel geen problemen mee. Het vlees word vakkundig in een zakje gesmeten, en vervolgens wordt het zakje opgerold en de sticker erop geplakt. Klaar is Kees! Als je het dan thuis openmaakt ziet het er nou niet erg appetijtelijk uit...een zakje opgepropte flauwe vleeswaren.

Maar goed, de gemiddelde Kiwi zal het allemaal wel heerlijk vinden zo dus integreren we maar gewoon mee. Desalniettemin zullen we tijdens onze vakantie in Nederland HEF-TIG gaan genieten van al het lekkers dat de AH en de Aldi te bieden hebben!

Labels: