zaterdag, oktober 31, 2009

Een pijp op het dak

In NZ is het heel normaal dat mensen een smal pijpje op het dak hebben. Dat pijpje is erg belangrijk, want het regelt de waterdruk van het hete water in je huis. Hoebedoelu?

Dat zit zo. In NZ is gas nog niet zo ingeburgerd, dus bijna alle huizen hebben een boiler. Deze boilers hebben een overdrukbeveiliging, dat wil zeggen dat als de druk te hoog wordt, ze gaan overstromen. En dat pijpje op het dak, dat is dus de uitlaat van de boiler. En hoe regelen ze nou bij welke druk de boiler gaat overstromen? Met de lengte van het pijpje! Hoe hoger het pijpje, hoe hoger de waterdruk in de kolom, en hoe hoger de druk moet zijn voordat het water eruit komt stromen.

Dit lijkt logisch, maar is in de praktijk erg onhandig. Onze boiler bijvoorbeeld, is geschikt voor 7 meter waterdruk. Maar ons pijpje is maar zo'n 2 1/2 meter hoog, dus kunnen we de waterdruk niet hoger instellen dan 2 meter, anders spuit het water eruit. Met gevolg dat wij dus maar een klein miezerig douchestraaltje hebben. We kunnen natuurlijk een 7m hoge pijp op het dak gaan zetten met een soortement van Euromast constructie (met touwen e.d.), maar zo'n gevaarte op je dak ziet er natuurlijk ook niet echt uit.

Ja maar, hoor ik de technici onder u zeggen, waarom zet je dan niet gewoon een overdrukventiel op het pijpje? Overdrukventiel? Daar hebben ze hier nog noooit van gehoord... Ze hebben het altijd met pijpjes gedaan en dat werkte altijd prima ja! Die buitenlanders ook altijd met hun achterlijke ideeën :-)

Goed, we houden het dus maar bij ons pijpje met 2 meter waterdruk. De waterdruk in de boiler wordt ingesteld met een drukreduceerventiel (die kennen ze dus wel hier) aan de ingang van de boiler. Als je de druk te hoog instelt dan hoor je het water stromen op het dak, en vervolgens verlaag je de druk totdat het water niet meer stroomt.

Alleen, die drukreduceerventielen gaan nog wel eens stuk. Vooral bij ons, natuurlijk. Als zo'n ventiel stuk gaat dan staat de volle leidingdruk in de boiler, en begint het water op het dak te stromen als een gek. Daar moet je snel bij zijn want in principe staat dan dus de hete kraan continu op je dak te spuiten, met alle gevolgen voor de elektriciteitsrekening van dien. Er zijn gevallen bekend waar mensen in één maand zo'n 100 Euro extra moesten betalen aan elektriciteit... Gelukkig hadden wij het snel door en hebben de loodgieter erbij gehaald, die het vervolgens voor zo'n 100 Euro gefikst heeft. De wet van behoud van uitgaven... :-)

Labels: