maandag, oktober 19, 2009

Glenorchy

Vandaag zijn we doorgereden naar Glenorchy, dat ligt aan Lake Wakatipu. Vanaf Te Anau naar Glenorchy kom je eerst nog langs het dorpje Kingston, waar ooit de mooie stoomtrein de Kingston Flyer een toeristenattractie was. Helaas waren er blijkbaar niet genoeg toeristen die ook met de trein meegingen en is het bedrijfje over de kop gegaan (de foto links is van onze vakantie in 2003). De trein staat nu voor een half miljoen Euro te koop. Dus als je nog op zoek bent naar een origineel sinterklaascadeau...

Na Kingston komt Queenstown, het kloppende "extreme sports" hart van Nieuw Zeeland. Hier kun je bungeejumpen op 's werelds eerste bungeejumpplek, skieën, speedboaten, en fly-by-wire-en. Niet zo gek dus dat dit stadje erg populair is bij de jeugd. Het is dan ook super toeristisch, en naar mijn mening een beetje te. Maar dat is niet erg, daarom rijden we door naar het wat meer afgelegen Glenorchy. Lekker rustig.

De rit van Queenstown naar Glenorchy is echt adembenemend mooi. Je rijdt langs Lake Wakatipu, met mooie groene weiden en besneeuwde bergen op de achtergrond, echt geweldig. Ik kan me goed voorstellen waarom Peter Jackson hier in de buurt een aantal verschillende locaties geschoten heeft voor Lord of the Rings.



Glenorchy zelf is een klein dorpje dat eigenlijk alleen maar bestaat uit een camping-met-buurtwinkel, een bar, een motel, een kantoor van de Department of Conservation en een paar huizen. In totaal wonen er ongeveer 200 mensen. Het is zo afgelegen dat tot een jaar of 2 geleden de stroom ongeveer elke week een dag uitviel. Volgens een lokale bewoner hebben een hoop huizen in het dorpje zelfs nog een "long drop" als WC, een huisje BUITEN met een gat in de grond waar je ontlasting door een pijp naar beneden valt... plof. 

Deze manier van leven heeft een beetje zijn weerslag op de camping, want het lijkt erop dat de camping ooit ergens in de jaren '80 is neergezet en er daarna nooit meer iets aan gedaan is. Het is erg vervallen allemaal en de helft van de voorzieningen werkt niet. Zo lag er in de cabin waar ze ons in wilden stoppen een plas water onder de radiator. Het gezamenlijke toiletblok deed het niet en in de keuken was er een kraan die niet uit kon en dus continu aan het stromen was. Tegenover de keuken stond een hippiebusje van waaruit een man die zich de "campingbeheerder" noemde rockmuziek over de camping aan het verspreiden was. Bij het boeken hadden we gezegd dat het campingbedje van Tobin in de cabin zou moeten passen. Nou, het paste maar dan was er nog ongeveer een halve m2 grond over :-)



Hier zagen we onszelf met zijn drieën dus geen 3 nachten slapen. Als we geen kindje bij ons hadden gehad zou het wel weer een apart avontuur zijn, maar nu zagen we het niet zitten. Dus maar even terug naar de receptie om te zeggen dat we niet in de cabin pasten. Toen hebben ze ons een grotere cabin gegeven, die ook nieuwer was. Hier paste het wel, dus we besloten het maar een nacht aan te kijken om te zien hoe het ging.

Het ging allemaal best aardig, totdat Tobin besloot om vlak voor het naar bed gaan zijn complete avondeten eruit te gooien. Alles onder de kots... De hele vakantie geen enkel probleem gehad, maar natuurlijk op de enige locatie waarin we in een cabin zonder douche zitten (er waren geen ensuites op de camping), de dichtstbijzijnde kraan en douche 50 meter verderop zijn, en het maar een paar graden buiten is, komt alles eruit :-) Tja, we zijn vandaag dus niet zo heel relaxt gaan slapen. Maar het uitzicht is mooi :-)