zaterdag, oktober 17, 2009

Lekker relaxen in Te Anau

Nou, het weer is de afgelopen 2 dagen erg wisselvallig geweest. Overwegend bewolkt met af en toe een bui maar ook af en toe mooi weer. We hebben gisteren gebruikt om een beetje bij te komen van het hele gebeuren en om de boodschappen maar weer eens aan te vullen.

We zijn om de beurt naar de bioscoop geweest, om de film Shadowland te bekijken (klik op de link voor een 3 minuten durende preview). Shadowland gaat over Fiordland, het gebied ten zuidwesten van Te Anau. Fiordland bestaat - de naam zegt het al - uit steile fjorden. Die zijn zo steil en afgelegen dat op een aantal plaatsen nog nooit een mens geweest is. De natuur is daar dan ook heel mooi ongerept en wild. De fjorden zijn zo diep dat op sommige plaatsen nooit de zon boven de bergen uitkomt, vandaar dat de Maori deze plaats 'Ata Whenua' (schaduwland) noemen. Een helikopterpiloot die hier al zo'n 25 jaar rondvluchten organiseerde, wilde het bredere publiek ook laten genieten van het moois wat hij allemaal zag, en besloot daarom de filmmakers van Lord of the Rings in te huren om vanuit zijn helikopter de plaatjes te schieten. Ze hebben er uiteindelijk 10 jaar over gedaan, maar het resultaat mag er zijn! Dit is de mooiste film over een regio die ik ooit gezien heb! Ik vond hem mooier nog dan de 70-mm film van de Grand Canyon, dus dat zegt wel wat. Om deze film te kunnen vertonen hebben ze in Te Anau er speciaal een bioscoop voor gebouwd. Daar draaien ze in de avond ook gewone bioscoopfilms, dus dankzij het initiatief van deze piloot heeft het kleine dorpje Te Anau nu zijn eigen bioscoop. Grappig he :-)

Gisteravond ben ik nog even foto's gaan maken bij het meer van Te Anau. Het was nog steeds behoorlijk bewolkt maar ik hoopte op een paar dreigende plaatjes. Tja, het resultaat vond ik maar matig, zeker na het zien van zo'n mooie film :-)

Vandaag was het weer al iets beter, maar nog steeds niet super. Daarom zijn we naar een andere binnenattractie geweest: de gloeiwormgrotten! Vlak bij Te Anau (aan de overkant van het meer) liggen een aantal grotten waar een rivier ontstaat en doorheen stroomt. In die grotten zitten ook gloeiwormen. Die wormen zitten aan de bovenkant van de grot en laten een plakkerig draadje naar beneden hangen om insecten te kunnen vangen. Om ze te lokken doen ze dus een lampje aan. Je moet om de wormen te kunnen zien in een klein bootje stappen en doodstil zijn, want als je lawaai maakt gaan ze uit. Dat bootje vaart dan naar een stuk van de grot waar het pikkedonker is en daar vaar je dan muisstil onder een soort sterrenhemel door. Errug mooi.

Morgen gaan we naar de Milford Sound fjord, een van de bekendste plekken van NZ. Volgens de weersverwachting wordt het daar morgen mooi weer, en als je bedenkt dat het daar zo'n 7-10 METER per jaar regent, dan kun je de dagen per jaar met mooi weer op een hand tellen. Dus daar gaan we dan maar even gretig gebruik van maken.