donderdag, september 17, 2009

Vroege felicitaties

1969 was een mooi jaar. De BTW werd ingevoerd, de kerncentrale in Dodewaard werd in gebruik genomen, de beatles brachten hun Abbey Road album uit, de Brady bunch kwam voor het eerst op TV, en als klap op de vuurpijl, a small stap for man, but a giant leap for mankind: ik werd geboren.

Dat is nu op de kop af 40 jaar geleden, dus gelukwensen waren wel op zijn plaats. Onze familie in NL was er zó gebrand op om de eerste te zijn om me met dit heugelijke feit te feliciteren, dat ze al om 05:20 's ochtends aan de telefoon hingen met een goedbedoelde muzikale uiting. De lieverds. Ik heb dus in ieder geval erg LANG van mijn verjaardag kunnen genieten vandaag.

Navraag naar het vroege tijdstip leverde op dat ze zich 2 uur verrekend hadden. Nu is het ook wel best ingewikkeld met tegen elkaar in draaiende zomer- en wintertijd. Ik zal het voor het volgend jaar dus alvast maar even uitleggen.

NZ is normaalgesproken GMT+12. Dat wil zeggen dat het hier in NZ 12 uur later is dan dat het in Engeland in de winter is. Behalve als het winter is in Engeland want dan zit NZ zelf op de zomertijd en dat is dan GMT+13. Je moet dus gewoon afhankelijk van het jaargetijde er eerst een uur vanaf trekken en dan 13 uur erbij doen of er twee uur vanaf trekken en er dan 12 uur bij doen. En in de overgangsperiode wanneer het nog geen zomertijd is in NL maar al wel in NZ (of andersom) is het verschil met NL dus -1 +12 of -2 +13 = 11 uur.

Dus nu weten jullie het. In geval van twijfel kun je voordat je belt ook even op deze weblog kijken naar de link die hier aan de rechterkant staat: "Hoe laat is het nu in NZ?"

Labels:

1 Comments:

At 06:08, Anonymous Anoniem said...

Ja hoor!! ik snap best dat je niet helemaal blij was met onze vroege felicitatie's.. maar om nu direct daarna je schoonpa te bellen om troost te zoeken......... ?

ps:eddie heeft een 1/2 uur in een deuk gelegen... die vond het wel een goeie wraakaktie.... Hij vond het telefoontje van Emma op zijn verjaardag om 8.00 uur al vroeg!!!!

Imke

 

Een reactie posten

<< Home