zondag, oktober 18, 2009

Milford Sound

Van Te Anau naar het plaatsje Milford - waar de Milford Sound begint - is het ongeveer 120 km. Toch moet je rekenen op een uur of 2 reistijd, want die weg is nou niet bepaald een snelweg :-) De eerste helft is goed te doen. De weg begint met een erg mooi ritje langs het meer van Te Anau, en vervolgt over een mooie groene vlakte naast de bergen. Er zijn een paar stopplaatsen waar je een wandeling kunt maken naar een meertje of een waterval. Allemaal erg de moeite waard.



Na een tijdje beginnen de bergen steeds hoger boven je uit torenen, en wordt er gewaarschuwd wordt voor lawinegevaar. Op sommige plaatsen mag je niet eens stoppen. En dan, ongeveer halverwege de route, dan komt het.

De Homer Tunnel.


De Homer Tunnel is een 1,3 km lange tunnel schuin naar beneden dwars door een berg heen. De tunnel is niet verlicht, en niet bekleed met beton. Het is gewoon een gat dat in de berg gehakt is, met water dat langs de muren naar beneden stroomt en op het dak van de auto regent. En het is er dus donker. En smal, maar wel tweerichtingsverkeer. Als je daar voor de eerste keer doorheen rijdt, man, je denkt dat dit een weg is naar de catacomben van Hades. Op Youtube staat een video van iemand die er doorheen rijdt. Daar zie je bijna niets op, en zo donker is het er dus ook echt :-)

Maar, als je dan na het worstelen weer boven komt en de tunnel uitrijdt, dan zie je wel een van de indrukwekkendste uitzichten van NZ. 270 Graden hoge steile donkere bergwand om je heen achter je, en vooruit zie je de weg naar beneden kronkelen in een diep en ruig dal. Wow.



Vervolgens moet je dus nog een km of 50 door die bergen heenrijden, gedeeltelijk langs een riviertje met grote rotsblokken er in. Erg indrukwekkend en mooi allemaal. Aan het einde wacht de haven van Milford Sound. Het is daar zo barstensdruk met toeristen en rondvaartbootbedrijven dat het wel een luchthaven lijkt. Een stukje verderop ligt ook nog een vliegveldje dat talloze rondvluchten verzorgt. De Milford Sound mag dan afgelegen zijn, bepaald stil is het er dus niet. Maar dat mag de pret niet drukken.

De weersverwachting was uitgekomen en het was stralend weer. We zijn met zijn drieën meegegaan met een rondvaart van 90 minuten. Als je onderaan die bergen doorvaart zie je pas hoe hoog ze zijn, want op een afstandje lijken het maar kleine pukkeltjes. Nou, niet dus :-)



Na de rondvaart zijn we weer terug gereden naar Te Anau met een mooi schouwspel van de avondzon op de bergen. Dit was een mooie laatste dag hier, op naar Glenorchy.