woensdag, september 15, 2010

Een allochtoon importeren

Vandaag hebben wij geprobeerd ons in the schrijven in Wijchen. Paspoorten en geboortebewijs van Tobin mee en dan doen we dat effe, toch? Nou, niet effe.

De vrouw achter de balie fronste al even haar wenkbrauwen toen ze las dat ik in Duitsland geboren was. Toen Tobin ook nog eens in Nieuw-Zeeland geboren bleek te zijn zuchtte ze eens heel diep. Gelukkig was Emma gewoon normaal hier in Herwen en Aerdt geboren, hoewel die gemeente nu niet meer bestaat. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Om ons hier in te kunnen schrijven moesten we een formulier invullen dat in zo'n 15 talen was opgesteld (waaronder Engels, Duits, Frans, Turks, Arabisch, Chinees en Japans, oh en in het Nederlands ook nog). Ze zagen ons gewoon als buitenlanders die in Nederland kwamen wonen. Welkom terug, zullen we maar zeggen.

Toen we 4 jaar geleden om formulieren vroegen die we in NZ nodig hadden moest het altijd per se in het Nederlands. De huurverklaring, het bonus/malusformulier van de autoverzekering, alles niet verkrijgbaar in het Engels. Ik heb menige collega in Nieuw-Zeeland moeten helpen met Nederlandstalige brieven van de belastingdienst omdat de arme zielen een paar jaar geleden wat maanden in Nederland gedetacheerd waren geweest. Nee dan had u in die paar maanden maar Nederlands moeten leren meneer. En als je als Nederlander dan zelf in NL terugkomt blijkt dat het best kan, al die talen. Tja. Ach, ze moeten toch ergens beginnen nietwaar :-)

Goed, Tobin en ik waren dus alletwee een speciaal geval omdat we beide in het buitenland zijn geboren. Uiteindelijk bleek ik niet zo'n probleem omdat ik al in Eindhoven gewoond had dus konden ze daar mijn gegevens opvragen. Maar onze "Kiwi Tobin" moest ondanks zijn gewoon Nederlandse paspoort hier officieel gevestigd worden. Ja, het invoeren van een Nederlandse buitenlander doe je niet even ongemerkt.

We moesten naast zijn paspoort een gewaarmerkt origineel van zijn geboortebewijs overhandigen. Dat moest ook al toen we zijn Nederlandse paspoort aanvroegen (zie hier), maar je kunt dingen in ambtenarenland natuurlijk nooit te vaak doen. Ook het inschrijven zou wat langer gaan duren omdat ze nog van alles en nog wat moesten gaan controleren. Dus als Tobin officieel niet bestaat omdat hij maar een hologram is, zullen we daar nu achter komen. We wachten dus af...

Labels:

1 Comments:

At 21:08, Blogger Unknown said...

Mooi verhaal Erwin en Emma, en heel herkenbaar. Toen wij 10 jaar geleden uit Oost-dld ons weer vestigden in Arnhem keken de ambtenaren ook al angstig..help welk papier en welke regel geldt hiervoor. Gelukkig was onze terugkomst uit NZ vorig jaar stukken sneller geregeld. Succes met integreren in "eigen land". Gelijk de sjaals maar opzoeken met de nachtvorst van vannacht. Hoop dat jullie leven snel weer een leuk ritme gaat krijgen en dat de banenjacht positief uitpakt. Wij hebben na een jaar NL de boel weer op orde. Cheers en geniet van het leven. Groet nathalie (elst gld).
www.kiwichallenge-weblog.nl

 

Een reactie posten

<< Home