donderdag, mei 03, 2007

Laagvliegers

Eén van de dingen waar ik me in NL vaak behoorlijk aan stoorde was het rijgedrag van sommige mede-weggebruikers. Natuurlijk niet dat van mezelf, ik reed te allen tijde voorbeeldig.. vraag maar aan Emma... of eh... nee doe toch maar niet ;-)

Vooral het mensen er niet tussenlaten en gaten dichtrijden vond ik erg aso... wat maakt het nou uit als je één auto verder naar achteren in de rij zit. Je moest onderhand 3 stoplichten van tevoren voorsorteren anders kwam je er niet meer tussen.

Maar... nu wonen we in NZ met zijn ruimte en maar 4 miljoen inwoners dus hier gaat dat natuurlijk allemaal anders! Nou eh... nee. In ieder geval niet in Christchurch. Wat verkeer betreft is het hier echt nog een beetje een bananenrepubliek. :-)

Je moet hier net zoals in NL je rijbewijs halen door een praktijktest en een theorietest af te leggen. Verschil met NL is alleen dat je je daar gewoon zelf voor mag inschrijven als je denkt dat je het goed genoeg kunt. Lessen van een rijshool zijn hier vrij ongebruikelijk, want je mag ook les krijgen van een familielid. Zo krijgt iedereen les op zijn eigen manier en worden de familie-rijgewoonten van generatie op generatie overgedragen.

Gevolg is bijvoorbeeld dat sommige mensen niet een stukje de kruising op rijden als het stoplicht om af te slaan op groen staat maar er ook nog rechtdoorgaand verkeer is. Ze blijven dus gewoon voor het groene stoplicht staan. Wanneer het stoplicht dan weer op rood springt is er geen enkele auto doorgereden... zucht :-) Ook is het een sport om wanneer je af moet slaan al 100 meter voor het voorsorteervak af te gaan remmen zodat je de rest van het verkeer ophoudt. En afstand houden is iets dat is de Kiwi al helemaal vreemd... een héle meter met 60 km/h is toch meer dan zat :-) Ze rijden hier dus geen gaten dicht, er zíjn gewoon geen gaten.

Ook de boy-racers zie je in het verkeer vaak rijstrook-hoppend voorbijflitsen. De watte? De kinderen met sportwagens. Omdat NZ veel landelijke gebieden heeft en veel jongeren uit de bush afhankelijk zijn van auto's om o.a. naar school te kunnen, mag je hier al vanaf 15 jaar je rijbewijs halen. Veel kinderen van 15 krijgen na het halen van hun rijbewijs van hun trotse ouders een sportwagen (!?). Er is hier daardoor een hele cultuur ontstaan van jongens die hun auto's flink opvoeren en daarna gaan racen met elkaar. "Boy racers" noemen ze die, en ze hebben de politie er flink onder want die durft vaak niet eens meer in te grijpen.

Dus ja, zo heel veel rustiger is het verkeer hier in Christchurch niet. Maar... ècht vaststaan doet het hier bijna nooit, en àls het eens vaststaat dan kun je een paar straten omrijden en kun je er alsnog langs. Dat was in Eindhoven wel anders... als ik daar een andere route koos kon ik in de volgende rij aansluiten :-)

Labels: