woensdag, februari 07, 2007

Waitangi Day

6 Februari is in NZ een nationale feestdag: de dag dat het ontstaan van NZ in zijn huidige vorm gevierd wordt. Op 6 februari 1840 is nl. het Treaty of Waitangi getekend. Rond die tijd waren Engeland en Frankrijk alletwee van plan om NZ te koloniseren. De originele bewoners, de Maori, waren banger voor de Fransen dan voor de Engelsen, en vroegen daarom de Engelsen om bescherming, in ruil voor onderwerping aan de soevereine macht van Engeland. Engeland heeft dat geaccepteerd, waarmee NZ het enige land in het Commonwealth is waarmee Engeland een verdrag getekend heeft; alle overige landen zijn gewoonweg ingenomen. NZ heeft ook geen grondwet; het verdrag is het document waarop de staat NZ is gebaseerd.

Van het verdrag bestaan twee versies: de Maori versie en de Engelse versie. Probleem is: die zijn niet helemaal hetzelfde. Sinds het tekenen van het verdrag is er dus al gesteggel over. En ik moet zeggen, in het verleden hebben de Engelsen zich ook niet echt gedragen alsof er een verdrag was. Er zijn echt flinke misdaden tegen de Maori gepleegd. Maar intussen is er veel verbeterd, de NZ’se regering probeert echt tot goede oplossingen te komen, en dingen uit het verleden recht te zetten.

Dan blijven er natuurlijk altijd Maori die vinden dat er nooit genoeg compensatie is, terwijl andere Maori juist vinden dat het zo wel een keer genoeg geweest is en dat je naar de toekomst moet kijken en er samen het beste van moet maken; we zitten hier nu eenmaal met zijn allen en daar verander je toch niets meer aan. En dan zijn er ook nog sommige Europese Kiwis die vinden dat de Maori al veel te veel worden gecompenseerd en voorgetrokken.

Zo blijft Waitangi Day een beetje een feestdag met gemengde gevoelens. De ene viert het ontstaan van NZ, de ander ziet het juist als de dag bij uitstek om te protesteren tegen de regering. Dit jaar was het voor het eerst toch vooral een feestelijke dag, waarin de meeste Kiwis zijn gaan vieren dat ze met zijn allen Nieuw-Zeelander zijn. Hopelijk blijft het zo.

Hoe het ook zij, het is ook een dag vrij en die gaat er altijd wel in :-)

Labels: